Wednesday, June 14, 2017

Perbandingan GPU untuk melombong cryptocurrency.

Post seterusnya berkenaan melombong cryptocurrency ini adalah berkisar akan perbandingan GPU yang sesuai untuk mining, terutamanya alt-coins. Bitcoin dah tak kira sebab dengan adanya ASIC, GPU dah tak efficient untuk dilombong.

Kalau anda terlepas, ni post sebelum:
Part1: Bitcoin sebagai matawang.
Part2: Cara-cara mendapatkan bitcoin.
Part3: Melombong ZCash

So apa parameters yang kita tengok sebelum mulakan mining? First of all, kita tengok komponen yang ada untuk satu rig:

Contoh 1 rig. Credit to here
1) Rig chassis: memandangkan mining ni masih dalam kategori niche market, tiada lagi supplier commercial yang jual chassis yang standard. Biasanya miners akan build sendiri dari kayu, besi atau aluminium. Price range varies, tapi kalau nak beli dari orang, expect around RM500.

2) PCIE Risers: ada sesetengah kedai di lowyat dah start jual risers ni. Kalau nak beli banyak, order online pun bagus jugak. Harga around RM30-RM50 satu riser. So for benchmarking purposes, kita letak RM400 (Rm50x8) per rig. Letak lebih 2 unit sebab riser faulty merupakan masalah yang tak best, dan kalau takde yang faulty boleh pakai lagi 2 riser tu untuk next rig.

3) Motherboard: sekarang ni motherboard yang popular adalah Biostar Pro-BTC TB250 atau ASUS Prime Z270-P. Both model Intel socket 1151 sebab boleh dapat CPU murah lagi kat situ. Harga pulak between RM500-RM700. For benchmarking purposes, kita letak RM800 agar ada lebih margin.
Motherboard Pro-BTC AMD socket AM4 pun ada jugak, tapi AMD Ryzen masih lagi agak mahal. Maybe Julai nanti dia keluar Ryzen versi marhaen boleh consider beli socket AM4.

4) PSU: part ni tricky sikit. Ada mazhab suruh beli seketul 1500w PSU. Ada mazhab ajak beli 2 ketul 1000w PSU pastu cantum. Mazhab aku pulak menyuruh mining guna GTX1060 dan pasang 2 bijik 650w PSU sahaja. Sebab apa? GTX1060 makan power kurang banding dengan card AMD. Dan juga price beza gile. 1500w boleh cecah RM2000, manakala 650w boleh dapat around RM400 seketul. Takpe pasal power nanti checkout nak beli card apa dan try cari appropriate price range.

5) CPU and RAM and HDD: for mining purposes, tak perlu la beli CPU dan RAM yang imba. Cukup syarat je. Kalau ikut atas, beli Intel Pentium (socket LGA1151) dan RAM cap ayam 4Gb dah cukup. CPU around RM250, RAM harga around RM150. HDD around RM200 boleh dapat dah. Total benchmarking price RM600 dah cukup kat sini.

So far kita dah listdown the backbone of the rig. Total cost RM2300 (tanpa PSU). Sekarang kita cerita GPU. For "simplicity" purpose, kita hanya akan sembang 8 jenis GPU yang paling top rated untuk mining, yang akan dikategorikan oleh power consumption, hashrate, harga kos dan mining efficiency. Mining pulak banding dengan 2 coins sahaja iaitu ETH dan ZEC sebab harga diorang tengah imba sekarang ni. Kalau nak tahu capabilities mining coin lain, boleh google. Jumlah VRAM (memory GPU tu) juga memainkan peranan penting juga, dan beza performance around 10% antara model yang sama. So kalau ada option nak beli, beli yang VRAM dia lebih tinggi, ok?

6) GPU listing

NAMA/CARD MODEL
Estimated price: harga yang dianggarkan pada Jun 2017. Mungkin naik atau turun di masa depan.
Power consumption: berapa banyak elektrik yang digunakan oleh GPU tersebut ketika mining.
Dagger hashimoto (ETH) hashrate: nilai kalau mining ETH. Lagi tinggi lagi bagus.
ETH mining efficiency: nilai hash per watt mining. Lagi tinggi lagi bagus.
Equihash (ZEC) hashrate: nilai kalau mining ZEC. Lagi tinggi lagi bagus.
ZEC mining efficiency: nilai hash per watt mining. Lagi tinggi lagi bagus.


GPU
AMD
NVIDIA
RX470
RX480
RX570
RX580 (4gb)
RX580 (8gb)
GTX1060 (6gb)
GTX1070
GTX1080
GTX1080Ti
Est. Price (RM)
1,200
1,600
1,200
1,400
1,600
1,300
2,000
3,000
3,500
Power Consumption
(watt)
120
160
160
150
190
100

150
180
250
DAG (ETH) hashrate
(Mh/s)
25
29
24
22
26
20
28
27
35
Eth mining efficiency
(Mh/watt)
0.208
0.181
0.150
0.146
0.137
0.200
0.186
0.15
0.14
Equihash (ZEC) hashrate
(Sol/s)
280
305
311
280
310
281
435
470
630
ZEC mining efficiency
(Sol/watt)
2.33
1.90
1.94
1.86
1.63
2.81
2.9
2.61
2.52


Seperti yang dijadualkan, warna hijau menggambarkan skor yang paling bagus dan biru merupakan skor yang kedua bagus untuk pemilihan GPU mining korang. How to make sense of this table? Simple.

First of all, kalau bajet korang paling penting, tengok top row. Estimated price. Tu harga satu GPU. Tambah dengan total cost kat atas tadi, boleh bajet dah satu rig korang harga berapa.

Contoh:
Nak buat rig RX570. Backbone + GPU est price + PSU = RM2300 + RM1200*6 + PSU = RM9,600 + PSU.

Now, kalau nak dapat mining dengan pantas, consider pilih GPU yang tinggi hashrate dia. Tapi kalau nak consider bill elektrik sekali, pilih GPU yang paling efficient. Part ni boleh debat lagi sebab considering harga coins duk naik, mungkin dapatkan coin dengan pantas adalah lebih berbaloi dari bayar bill elektrik rendah. Entah. Korang sila consider.

7) PSU choice

Ok now dah tau nak pakai GPU apa, skang masa untuk memilih PSU yang bersesuaian. Tengok balik power rating setiap card tadi, tambah 200w untuk backbone requirements, pastu bahagi 80, darab 100. Sebab apa? Max power requirement kita haruslah berada di sekitar 80% daripada output PSU kita. Nak run 24 jam sehari. kalau power usage tinggi sangat, PSU cepat burn. Juga consider kalau nak pasang 2 PSU, make sure agihan kuasa tu seimbang dengan PSU capabilities. Kalau imba nanti satu cepat burn.

PSU Power = (GPU wattage * cards total) + 200 [backbone requirement] * (100/80)

Contoh:
Nak pakai RX480 (160watt) rig. (160*6 + 200)*(100/80) = 1,450watt. So boleh la cari PSU 1500watt atau 750watt x2.

Harga PSU pulak berlainan ikut rating. Bronze, Silver, Gold dan Platinum rating. Ada jugak PSU yang takde rating. Kalau nak buat mining rig ni, consider la pakai PSU yang ada rating. At least bronze. Quality, money saving dan tahan lama sket.
Power Rating



Ok. Tu je kot. Ada pape soalan boleh roger kat ruangan komen, atau roger terus kat facebook group https://www.facebook.com/groups/BitcoinMalaysia/

2 comments:

  1. posting yang ditunggu2.. hehe
    terima kasih tuan tanah

    ReplyDelete
  2. bro..how much ETA profit can earn with 5or 6 graphic card?

    ReplyDelete